Een jaar om nooit te vergeten, een interview met Esther Paulus Maalsté.

Alleen deze week kunnen nog topvrouwen worden voorgedragen voor de titel van het jaar; Topvrouw Limburg 2022. Het leek ons dan ook het goede moment om nog eens terug te blikken op het afgelopen jaar. En met wie kunnen we dat beter doen, dan met de topvrouw Limburg 2020-2021 Esther Paulus-Maalsté. Ze blikt samen met ons terug en vertelt ons over haar ervaringen het afgelopen jaar.

Een van de vragen die wij Esther stelden was: “Hoe heb je gereageerd toen je hoorde dat je genomineerd was voor de titel?”

Eerlijk gezegd, dacht ik: “Hoe komen ze nu bij mij?”. Ik ben eigenlijk niet zo bezig met het winnen van prijzen. Ik doe mijn werk zo goed mogelijk en voor mij is dat een normale zaak, maar blijkbaar is dit toch opgevallen, ik moest er daarom wel even over nadenken of een wedstrijd wel iets was wat bij mij paste. Anderzijds, was ik ook wel gevleid door het compliment dat zojuist aan mij gegeven was. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wie mij heeft voorgedragen, maar dat heeft ook wel zo zijn charme. Ik heb er goed over nagedacht, heb toen aan enkele mensen om mij heen, waaronder mijn landelijke directeur gevraagd wat zij ervan vonden en iedereen reageerde even enthousiast. Daarom besloot ik dat ik het niet alleen voor mijzelf ging doen maar ook voor alle vrouwen die werkzaam zijn in de Retail sector. Want ik vind dat we rolmodellen nodig hebben die ons laten zien dat we heel wat in onze mars kunnen hebben en dat carrière maken in de Retail mogelijk is!

Wij vroegen Esther tevens naar haar ervaringen gedurende de aanloop naar de verkiezingen.

Ik heb het eigenlijk gewoon op mij af laten komen. Het begint met een uiteenzetting op papier van je carrière en levensloop. Een bijzonder moment wat mij bij is gebleven is dat ik eigenlijk nooit zo stil heb gestaan bij wat ik allemaal heb gedaan en welke prestaties ik in het verleden heb geleverd. Toen ik het allemaal opgesomd zag maakte me dat trots. Het toeval wilde dat ik ten tijde van de bevestiging van mijn nominatie op vakantie was in Mexico. Ineens bedacht ik, ik heb mijn team bij de Bijenkorf nog helemaal niet op de hoogte gesteld van mijn deelname! Gelukkig heb ik dit later via de digitale weg alsnog kunnen doen. Het stemde mij vrolijk te zien dat iedereen zo enthousiast op mijn deelname reageerde.

En dan breekt eindelijk de avond van de verkiezing aan, hoe heb je deze ervaren?

Afgelopen jaar verliep de verkiezingsavond door alle corona perikelen natuurlijk anders dan anders. De dag voor de verkiezing was ik nerveus, maar op de dag van de verkiezing heb ik alleen maar genoten en waren de zenuwen weg en besloot ik van de dag vooral te genieten. Mijn vriendin heeft mijn kapsel gedaan, ik werd van top tot teen gestyled om op mijn best voor de dag te komen. Ik had gezonde spanningen voor de pitch later op de avond, maar toen het zover was viel alles van me af. Mijn pitch ging voortreffelijk maar eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik zou winnen. Alle drie de kandidaten waren winnaars, ieder op het eigen vakgebied. Een vergelijking was daarom moeilijk te maken.

En dan sta je daar als winnares! En dan?

Ik was natuurlijk superblij. Van te voren had ik al geregeld dat ik of ik nu zou winnen of niet, het hele filiaal op vlaai zou trakteren. Ik voelde me al een winnaar door in de finale te staan. En dan gaat van alles door je heen. Ik kom uit een gezin waarin mij de liefde voor de Retail met de paplepel is ingegoten, mijn vader was etaleur en hij nam ons regelmatig mee in de weekenden om etalages te bekijken om inspiratie op te doen. Als kind vond ik dat al prachtig. Hij zou ongelooflijk trots op me zijn geweest. Ik vond het verder heel gaaf dat mijn sector eens in de schijnwerpers stond.

Welke tip zou je de voorgedragen kandidaten willen meegeven?

Blijf dicht bij jezelf en ga uit van je eigen kracht. Je bent genomineerd en dat is al een prijs op zich. Bij elke wedstrijd kan er maar een de winnaar zijn, maar de echte winst zit hem in de ervaring en de waardering die je krijgt. Voor de pitch heb ik samen met een buddy geoefend en dat heeft me geholpen, dus die tip zou ik de volgende genomineerden zeker willen geven. En verder geniet van deze dag en van alles wat er op je af komt, het is een enorm compliment voor jezelf en een beloning voor alle inspanningen die je verricht hebt om daar te komen waar je nu staat. De nieuwe contacten die je maakt en de vele reacties die je krijgt van alle kanten, soms van mensen die je al jaren niet gesproken hebt. Kortom: een hele mooie ervaring en een kroon op mijn werk waar ik heel erg trots op ben!

Deel dit bericht